آخرین اخبار
کد مطلب: 76185
روزه‌داري فشار خون را کنترل مي‌کند
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 683

 


به گزارش سلام لردگان به نقل از  خبرگزاري فارس از شهرکرد، در برخي موارد روزه‌داري مي‌تواند در افراد بيمار لطماتي را به سلامت فرد وارد سازد که به همين دليل لازم است اين افراد براي اطمينان از بي‌خطر بودن روزه گرفتن با پزشک خود مشورت کنند تا در صورت احتمال لطمه به سلامتي، از روزه گرفتن خودداري کنند. در اين گزارش بنا داريم به تاثير روزه‌داري بر بيماري فشار خون بپردازيم برهمين اساس با چند تن از پزشکان و متخصص امر گفت‌و‌گو کرده‌ايم که در ذيل به آن اشاره مي‎شود.

*فشار خون و روزه‌داري

هايپرتنسيون يا فشارخون بالا يک وضعيت پزشکي است که در آن فشار وارد شونده بر ديواره رگ‌ها و فشار جريان خون از يک حد نرمال و پذيرفته? بالاتر مي‌رود. هنگامي‌که فشار خون به هر علت بالا باشد? قلب را با هدف پمپاژ دوباره و به گردش درآوردن خون? وادار به افزايش حرکت و کار بيشتر مي‌کند.

فشارخون نرمال در انسان در حال استراحت در محدوده 100 تا 140 ميليمترجيوه (سيستوليک) و 60 تا 90 (دياستوليک) قرار دارد، بطور معمول اگر فشار خون بصورت پايدار بالاتر از 140 سيستول و 90 دياستول قرار گيرد? پاتولوژي و بيماري محسوب مي‌شود. به عارضه افزايش فشار خون بيش از حد طبيعي، هايپرتنسيون و فشار خون بالا يا پرفشاري خون گفته مي‌شود، همچنين کاهش فشارخون را هيپوتانسيون مي‌نامند.

تنظيم فشار خون در بدن توسط چند اندام مانند قلب، کليه، رگ انجام مي‌گيرد و علاوه بر رژيم غذايي به ويژه مصرف نمک، هورمون‌هايي مانند رنين، آنژيوتانسين دو، آدرنالين و آلدوسترون بر آن موثرند، فشار خون پايين به عنوان هيپوتنشن نيز شناخته شده است. فشار خون پايين ناشي از جريان کم خون داخل شريان‌ها و وريدها است، اگر فشارِ خونتان کمتر از 120/80 باشد کم به حساب مي‌آيد و اگر زيرِ 100/60 باشد دچار افت شديد است.

بيماري فشار خون تابع شرايط متفاوتي است که مي‌تواند سريعا فشار خون بيمار را بالا يا پايين بياورد؛ اما اين به آن معنا نيست که اين بيماران به هيچ وجه نمي‌توانند روزه بگيرند؛ آن هم به دليل نسل جديد داروهاي ضد فشار خوني است که اين روزها در بازار دارويي کشورمان وجود دارد و بيمار را قادر مي‌سازد که تنها روزي دو بار يا در بعضي موارد روزي يک بار آنها را ميل کند که طبيعتا بيمار را قادر مي‌سازد که روزه خود را بگيرد.

به طور کلي بيماراني که فشارخون کنترل شده دارند و تحت درمان هستند با رعايت پيش شرط‌هايي چون تغذيه صحيح و مناسب در زمان سحر و افطار مي‌توانند روزه بگيرند.

*روزه‌داري فشار خون را کنترل مي‌کند

سيدابوالفتح شيرمردي امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در شهرکرد اظهار کرد: روزه‌داري علاوه بر يک وظيفه ديني و عبادي نقش بسزايي در پيشگيري از ناراحتي‌هاي جسمي و روحي دارد.

وي سم‌زدايي و تصفيه خون را از فوايد روزه داري برشمرد و گفت: با توجه به اينکه اعضاي بدن از جمله سيستم گوارشي در طول 11 ماه فعاليت طولاني انجام مي‌دهند در طول ماه مبارک رمضان فرصت بازسازي خواهند يافت.

شيرمردي با بيان اينکه روزه‌داري موجب کنترل چربي و فشار خون در افراد مي‌شود، ادامه داد: روزه‌ با ايجاد تعادل بين مزاج خلط‌هاي مضر بدن را مي‌زدايد، همچنين گرفتن روزه براي افرادي که تب سرد دارند نيز مفيد و موثر است.

متخصص طب سنتي در شهرکرد با اشاره به ديگر فوايد درماني روزه براي افراد، گفت: گرفتن روزه‌ در درمان بسياري از بيماري‌ها از جمله بلغمي، سينوزيت، رماتيسم، نفخ معده و انواع چاقي موثر است.

وي با توصيه به روزه‌داران بر ضرورت مصرف ميوه در وقت سحر، افزود: مصرف ميوه‌جات به ويژه در مدت زمان پيش از سحر موجب خواهد شد تا فرد در طول روز احساس تشنگي و گرسنگي کمتر داشته و شادابي فرد حفظ شود.

شيرمردي ادامه داد: صرف يک ليوان نيمه گرم آب همراه با يک قاشق عسل بهترين آغاز براي افطاري روزه‌داران است.

اين متخصص طب سنتي تأکيد کرد: روزه‌داران جداً از مصرف آب سرد پيش از شروع غذا در وقت افطاري نيز خودداري کنند.

*روزه داري موجب بهبود کارايي قلب مي‌شود

معاون درماني اداره‌کل بيمه سلامت چهارمحال و بختياري امروز در گفت‌و گو با خبرنگار فارس در شهرکرد اظهار کرد: افرادي که به بيماري‌هاي عفوني مبتلا بوده و نياز است تا دارو مصرف کنند، بطوريکه عدم مصرف دارو سلامتي آنان را با خطر مواجه مي‌کند توصيه مي‌شود از روزه گرفتن پرهيز کنند.

جواد حيدري با اشاره به آثار روزه روي بيماري فشار خون، گفت: با توجه به اينکه در صورت عدم مصرف دارو ممکن است فشار خون به صورت ناگهاني بالا برود و سبب عوارض حاد مانند سکته مغزي و يا فلج شود، مصرف دارو در موقع سحر الزامي است.

وي روزه داري را يکي از عوامل بهبود عملکرد قلب دانست و يادآور شد: در مورد بيماراني که اضافه وزن دارند به دليل اينکه چاقي باعث افزايش کارکرد قلب مي‌شود و فشار وارده بر قلب را افزايش مي‌دهد کاهش وزني که در اثر روزه گرفتن به دست مي‌آيد ضربان قلب را کاهش داده و به قلب استراحت مي‌دهد.

حيدري ادامه داد: روزه گرفتن به کنترل قند خون کمک مي‌کند و عاملي در کنترل ديابت و ميزان قند خون است.

معاون درماني اداره‌کل بيمه سلامت چهارمحال و بختياري روزه‌داري را در استراحت دستگاه گوارش موثر برشمرد و تصريح کرد: دستگاه گوارش پس از فعاليت بسيار در طول 11 ماه خسته شده و به استراحت نياز دارد.

وي ادامه داد: در بيماران گوارشي روزه داري موجب استراحت دستگاه گوارشي و التيام مشکلاتي از جمله بازگشت اسيد معده به مري و التهاب مزمن معده و اثني‌عشر مي‌شود.

* مصرف سبزي و ميوه در ماه رمضان موجب کاهش عطش مي‎شود

رئيس مرکز بهداشت چهارمحال و بختياري نيز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: با فرا رسيدن ماه رمضان برنامه غذايي روزه‌داران تغيير مي‌کند و از دست دادن آب بدن از جمله عوارض شايعي است که روزه‌داران را در اين ماه دچار مشکل مي‌کند.

ناصر خسروي با اشاره به عوارض عدم رسيدن آب کافي به بدن، اذعان داشت: گرفتگي عضلاني و افت فشار خون  و علائمي مانند بي‌حالي و بي‌حوصلگي در صورت مصرف کم آب بروز خواهد کرد.

وي با اشاره به بيماران کليوي که قصد گرفتن روزه دارند، گفت: در صورت کاهش ميزان دريافت مايعات بدن دچار کم آبي شده که اين مسئله عملکرد کليه‌ها را به مخاطره مي‌اندازد، برهمين اساس به هيچ عنوان توصيه به روزه‌داري نمي‌شود.

رئيس مرکز بهداشت چهارمحال و بختياري مصرف چاي پر رنگ و قهوه در ايام ماه رمضان را عادت نادرستي دانست و يادآور شد: اين دو نوشيدني ادرار آور است، به طوري که با مصرف آنها آب زيادي از بدن دفع خواهد شد، ولي در صورت تمايل بهتر است که چاي کم رنگ مصرف کنند.

وي مصرف ميوه‌جات و سبزيجات را در رفع عطش موثر دانست و گفت: برخي از ميوه‌ها مانند خيار، هندوانه و طالبي آب فراواني دارد که علاوه بر تامين ويتامين مورد نياز باعث رفع تشنگي در طول روز نيز مي‌شود.

* روزه داري براي افراد مبتلا به چربي خون بالا مفيد است

متخصص قلب و عروق در چهارمحال و بختياري نيز در ادامه گفت‌وگو با خبرنگار فارس در شهرکرد اظهار کرد: روزه‌داري به دليل اينکه موجب کاهش وزن مي‌شود به‌منظور کنترل فشار خون و تنظيم کار قلب مفيد است.

منصور مفتخر افزود: تغيير برنامه غذايي موجب مي‎شود رژيم غذايي پرکالري و پرچرب کمتر مصرف شود، در نتيجه از فشار اضافه بر رگ‌ها و قلب کاسته مي‎شود که بالطبع چربي خون نيز کاهش خواهد يافت.

مفتخر با اشاره به اينکه گرفتن روزه براي افرادي که دچار بيماري قلبي هستند، توصيه نمي‎شود، گفت: برخي از بيماران مجبور هستند در طول روز چندين نوبت دارو مصرف کنند بطوريکه در صورت عدم مصرف به استرس مبتلا مي‎شوند، برهمين اساس بهتر است از گرفتن روزه اجتناب کنند.

متخصص قلب و عروق در شهرکرد يادآور شد: بهتر است افراد براي جلوگيري از ابتلا به بيماري فشار خون و بيماري‌هاي قلبي و عروقي از مصرف مواد پرکالري شامل برنج، نان و مواد شيرين و يا شور خودداري کنند.

وي ادامه داد: کاهش وزن براي برخورداري از يک زندگي سالم، با نشاط ضروري است و بهتر است همه مردم عادت کنند دقايقي را در طول روز به حرکات ورزشي و نرمش و حتي پياده‌روي بپردازند.

.....................................

گزارش از مريم پوراعتمادي

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس